Archief

Kamerconcerten ‘Ondeugend klassiek’ 2021-2022


zaterdag 4 juni 2022

Nature woman


Waar raken natuur en cultuur elkaar? Dat is de kernvraag van waaruit een avontuurlijke voorstelling is ontwikkeld. De artiesten gaan op zoek naar en werken met dat wat universeel is binnen alle beschavingen die nog dicht bij de natuur staan: zang, dans en
ritme.

Serena Jansen: zang, dans
Natalia Alvarez Arenas: percussie en zang
Ana Costa: dans


zaterdag 12 maart 2022

Via Bach naar vrije improvisatie en Zweedse volksmuziek


Januari 2020 maakte Yanna Pelser al indruk, in de concertreeks, met haar levendige spel, haar vitale aanwezigheid en boeiende arrangementen als altvioliste van het North Sea String Quartet. Vandaar dat zij dit seizoen haar publiek weer komt verrassen, dit keer met contrabassist Jordi Carrasco Hjelm aan haar zijde. Samen voeren zij het publiek mee via de alom geliefde muziek van Bach, al improviserend naar het thuisland van Jordi en diens prachtige volksmelodieën.

Yanna Pelser: altviool
Jordi Carrasco Hjelm: contrabas


Zaterdag 6 november 2021

Duo Tskhadadze/Elias

Levan Tskhadadze: klarinet
Izhar Elias: gitaar

Duo Tskhadadze/Elias is een bijzonder duo dat klassiek magazine ‘Luister’ omschreef als “een match made in heaven”.

Klarinet en gitaar geven een lichte transparante klank, met ruimte voor veel persoonlijke vrijheid en folkloristische roots. Razendsnelle virtuositeit uit de extraverte Italiaanse opera plaatsen zij tegenover minimalistische humor uit Georgische film- en theaterscènes.

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg negentiende-eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

Levan Tskhadadze (Tbilisi, 1983) wordt gezien als een van de belangrijkste jonge musici in Georgië. Hij is oprichter en artistiek leider van het Tbilisi Wind Festival, het Kutaisi Classical Music Festival en mede-oprichter van de Chiatura Music Academy.


 

Synagoge Concertreeks Delft: 2019-2020


za 18 januari 2020

Wereldmuziek door de oren van het strijkkwartet


North Sea String Quartet
Karin van Kooten (viool)
Pablo Rodríguez (viool)
Yanna Pelser (altviool)
Thomas van Geelen (cello)

Het kwartet werd in 2016 opgericht in Rotterdam door violisten Karin van Kooten en Pablo Rodríguez, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen. Naast hun klassieke achtergrond delen zij een grote belangstelling voor folkmuziek uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika, alsook voor jazz. Met behulp van allerlei innovatieve speeltechnieken weten de vier musici deze werelden te vertalen naar het strijkkwartet, zoals onder meer te horen op hun eerste twee EP’s “The Kitchen Sessions” (2017) en “Feldwerk” (2018).

Naast hun eigen werk als kwartet slaat het NSSQ ook graag de handen ineen met andere artiesten. Zo ontstond samen met zangeres Lílian Vieira een prachtig programma van Braziliaanse muziek in kwintet-bezetting, onder meer deze zomer te horen in het Concertgebouw. Ook spelen ze regelmatig samen met Roland Satterwhite, een virtuoze zanger/altviolist die zich veelal laat inspireren door de Delta blues. Met hem namen ze ook hun meest recente EP op: “Songs for Flying” (2019).

De kwartetleden hechten bovendien veel waarde aan het inspireren van de volgende generatie. Ze gaven al verschillende workshops voor jonge musici in binnen- en buitenland en werkten meerdere malen samen met het Canarische jeugdorkest Barrios Orquestados. Daarnaast startten ze in 2019 samen met de wereldberoemde jazzviolist Tim Kliphuis de Academy of Improvising Strings, een jaarlijks workshop-weekend voor strijkers in Nederland.


9 november 2019

Down by the Sephardic Gardens

Britse, Ierse en Sefardische volksliedbewerkingen voor zang en harp

Serena Jansen (directie, solozang)
Carla Bos (harp)
De Dames van Jansen (koorzang)

De mooiste melodieën komen vaak uit de volksmuziek en veel componisten hebben zich daar dan ook door laten inspireren.
Zo maakte Benjamin Britten een treffende bewerking van het lied ‘Down by the Salley Gardens’ en schreef Joaquin Rodrigo zowel Spaanse als Sefardische liederen.
De harp is een instrument dat reeds in antieke culturen, zoals het oude Egypte, hoog aangeschreven stond en vaak tot de verbeelding sprak. In het oude Israël speelde David op zijn harp voor koning Saul en de wieg van de Europese harp stond in Ierland.
Schotse zeelieden, een zwaan, een leeuwerik, een crab-fish, hete liefdesnachten, de zeven zonen van Hanna en het bereiden van het maal voor Chanuka, beleef dit alles met Allessandra Serena, Carla Bos en de Dames van Jansen.

Sint Joris Concertreeks: 2018-2019


6 oktober 2018

Ma l’amore no

Duo Serenatella

Alessandra Serena (zang, accordeon)
Nelleke ter Berg (gitaar, zang)

De sprankelende zang, het kunstige gitaarspel en de levendige presentatie maken dat het publiek van Serenatella zich waant in de koesterende zon en het weelderige landschap van het land waar de citroenen bloeien.
Het repertoire van Italiaanse volksmuziek in eigen arrangementen is nu aangevuld met een aantal klassieke stukken die geïnspireerd zijn op die volksmelodieën.
Het slotgebed uit de Desdemona-aria van ­Rossini en daaropvolgend diezelfde melodie met virtuoze variaties van gitaarcomponist Giuliani, bijvoorbeeld, en liederen van Donizetti en Paolo Tosti.
In dit unieke programma komen zelfs drie verschillende gitaren aan bod: de 19e-eeuwse-, de ‘gewone’ moderne- en de octaafgitaar, die als een mandoline klinkt (maar dan nog mooier(-; )


19 januari 2019

Pajarillos fugitivos/Vluchtende vogels

Spaanse liederen en dansen uit Latijns-Amerika

Seconda Pratica Ensemble

Jonatan Alvarado (gitaar, luit, tenor)
Sofia Pedro (gitaar, sopraan)
Nuno Atalaia (traverso, blokfluit, bariton)

Wat is er gebeurd met de muziek die in de Renaissance en Barok meereisden met de Spanjaarden naar Latijns-Amerika? Hoe klonken de liederen en dansen daar en wat was hun invloed op de plaatselijke folklore?
Niemand kan deze vragen beter beantwoorden, in een zinderend programma, dan leden van het Seconda Pratica Ensemble!


16 maart 2019

Hans en Grietje en de Bremer stadsmuzikanten

Een familieconcert

Ardito Ensemble

Anastasia Anufrieva (fluit)
Lidia van der Vegt (hobo)
Anton Willems (klarinet)
Jeroen Duindam (fagot)
Truus Litjens (hoorn)
Kitty van Belkom (vertelster)

In dit spannende familieconcert staan twee sprookjes centraal die allebei door componisten van muziek zijn voorzien.
U krijgt levendige bewerkingen voor blaaskwintet te horen van Humperdinck’s (1854-1921) opera ‘Hänsel und Gretel’ en muziek die Stanly Friedman (1951-) schreef voor ‘De Bremer Stads­muzikanten’. De vijf verschillende blaasinstrumenten beelden verschillende karakters en sferen uit en vertelster Kitty van ­Belkom neemt de kinderen en ouderen mee in de verhalen die niet ophouden tot de verbeelding te spreken.


8 juni 2019

Pazza per amore/Gek van liefde

Theatraal waanzinsconcert


Serena Jansen: Patiënt Jansen (zang)
Rata Kloppenburg: Dr. Kloppenburg (cello)
Aldert Prast: Dr. Prast (accordeon)
Iris van der Kleij: Intramuraal verpleegster

In dit theatrale waanzinsconcert doorloopt patiënt Jansen, ­onder leiding van Dr. Kloppenburg en Dr Prast, een diepgaande muziektherapie. U hoort liederen en aria’s van Mozart, Paisiello, Poulenc en Britten. Intramuraal verpleegster Iris zorgt voor enigszins sufmakende of opbeurende consumpties, waar het publiek ook van meegeniet.
Met enig geluk zal patiënt Jansen de katharsis frementa bereiken en deze genezing hoopt de voorstelling dan ook aan het publiek te brengen, want, wie van u is er niet gek van liefde, is het geweest of staat op het punt het te worden?